✕ Stäng

Därför får du järnbrist

Järnbrist uppkommer allt som oftast när kroppen är med om ökade blodförluster i form av blödningar. Kost som innehåller låga mängder järn kan även påverka, men är inte vanlig förekommande i Sverige.

Kvinna masserar sig om tinningen på grund av huvudvärk vilket är ett vanligt symptom vid järnbrist.

Järnbrist är någonting som alla kan drabbas av. Det man redan vet är att det är särskilt förekommande i samband med graviditet samt vissa sjukdomar som hjärtsvikt eller inflammatoriska sjukdomar.

Ålder kan också vara en faktor som bidrar till förekomsten av järnbrist.

Då vi får vårt dagliga intag av järn via kosten är det viktigt att äta mat som innehåller rikliga mängder järn, vilket exempelvis kan vara ägg, bladgrönsaker och kött.

Järnbrist – syrebrist – trötthet

För att kroppen ska kunna få i sig tillräckligt med syre behövs röda blodkroppar som innehåller hemoglobin.

Hemoglobin binder samt transporterar syre i vår kropp vilket innebär att om vi inte får i oss tillräckligt med järn bildas inte tillräckligt med röda blodkroppen. Det i sin tur leder till sämre syresättning i kroppen, vilket är en av anledningarna till att man känner sig trött, orkeslös och yr vid järnbrist.

Friska vuxna, i synnerligt män, får i sig tillräckligt med järn via maten och utvecklar därför sällan järnbrist. Medan kvinnor förlorar järn ur kroppen i samband vid menstruation, graviditet och amning. Kvinnor kan därför behöva ta järn som kosttillskott då kost innehållande järn ibland inte räcker till.

Senaste Nytt