✕ Stäng

Så behandlar du järnbrist

Järnbrist bör behandlas så fort en diagnos har satts, detta för att blodvärdet snabbt ska komma upp till en normal nivå igen. Behandling av järnbrist finns i olika format som varierar beroende på hur allvarliga symptomen är.

Tabletter mot järnbrist.

Att vegetarianer skulle ha svårt att få i sig tillräckligt med järn är sedan länge ett påstående som inte alls stämmer. Att järnbrist uppkommer på grund av dålig kosthållning är generellt sett extremt ovanligt i Sverige.

Trots detta går den främsta delen av behandlingen ut på att se till att öka järnintaget, både genom ändrade kostvanor, men också genom kosttillskott, järntabletter, sprutor med järn och i extrema fall, blodtranfusion.

Kosttillskott innehållande järn

Kosttillskott används främst för att undvika att få järnbrist igen, eller om man vill undvika att järnet i kroppen blir för lågt. Järntillskott som kan köpas i livsmedels– och hälsokostbutiker bör alltså inte användas som en behandling av järnbrist, då den redan hunnit bli så låg.

Det finns även en risk att järnet i tillskotten inte räcker för att öka järnet i blodet.

Järntabletter

Om blodvärdet inte ökar tillräckligt snabbt eller effektivt med hjälp av ändrad kost eller kosttillskott bör man använda sig av järntabletter. De innehåller oftast både järn och c-vitamin just för att kroppen lättare ska kunna ta upp järnet.

Järntabletter går att köpa antingen på recept eller receptfritt på apotek.

Håll dig däremot uppmärksam kring bieffekter då järntabletter kan ge tarm– och magbesvär som allt som oftast upplevs genom diarré, förstoppning eller illamående.

Vårdguiden rekommenderar ändå att man fortsätter med sin behandling, alternativt ersätter tabletterna med spruta.

Järnsprutor eller dropp

Dessa behandlingsalternativ tas vid vårdcentralen och pågår tills hemoglobinvärdet i blodet ligger på ett normalt värde och när depåerna är fyllda.

En extra dos järn via intravenös är en säker metod och används främst för att öka järnet i kroppen vid stora järnbrister, alternativt när det inte går att behandla i tablettform.

Senaste Nytt