Så behandlar du järnbrist

Järnbrist bör behandlas så fort diagnosen ställs, detta för att blodvärdet snabbt ska komma upp till en normal nivå igen. Behandling av järnbrist finns i olika former som beror på hur allvarliga symptomen är.

Tabletter mot järnbrist.


Järnbrist behandlas genom att tillföra järn till kroppen igen. Detta kan göras på flera olika sätt, i flera olika former, och vilken form av järn som passar dig bäst beror främst på hur låga nivåer av järn du har (hur allvarliga dina symptom har blivit).

 

Förändrade kostvanor

Den mildaste behandlingen av järnbrist är att helt enkelt se till att få i sig mer järn i kosten. Men järnbrist orsakas sällan enbart av dålig kosthållning i Sverige. Förändrade kostvanor är därför inte riktigt en behandling utan mer som ett komplement i behandlingen av järnbrist.

Kosttillskott innehållande järn

Kosttillskott används främst för att undvika att få järnbrist igen, eller att järnnivåer i kroppen blir för lågt, till exempel vid menstruation.

Järntillskott som kan köpas i livsmedels– och hälsokostbutiker används därför mer i förebyggande syfte än som behandling. Tillskotten innehåller inte tillräckligt med järn för att fylla på järndepåerna snabbt när du fått tydliga symptom. Många receptfria järntillskott innehåller också c-vitamin, som hjälper kroppen ta upp järnet.

Järntabletter

Om järnbrist har lett till lågt blodvärde och blodbrist måste järnnivåerna i kroppen upp snabbt. Detta behandlas oftast med järntabletter.

Järntabletter går att köpa antingen på recept eller receptfritt på apotek.

Tyvärr kan järntabletter ge biverkningar som tarm– och magbesvär, till exempel diarré, förstoppning eller illamående. Trots biverkningar är det viktigt att fortsätta med behandlingarna så att järnnivåerna ökar men har du stora besvär kan du få hjälp av järnsprutor eller dropp istället.

Järnsprutor eller dropp

Dessa behandlingsalternativ finns på vårdcentralen och pågår tills ditt blodvärde har återgått till det normala igen och järndepåerna är fyllda.

I sällsynta fall då järnbrist blivit mycket allvarlig kan patienten behöva en blodtransfusion.