Kan jag få järnbrist av hård träning?

Järnbrist är inte direkt orsakat av någon fysisk aktivitet eller hård träning men det har visat sig att löpare, av flera anledningar, har lätt att få järnbrist. Speciellt kvinnliga löpare.


Järnbrist vanligt bland löpare

Att järnbrist lätt kan drabba löpare har fler orsaker. Löpare håller generellt nere på kalorierna för att vara lättare i spåret. Detta leder även till ett lägre intag av järn i kosten.

Att just kvinnor är känsliga är eftersom järnbrist generellt drabbar kvinnor i större utsträckning. Kvinnors behov av järn är större än mäns av naturliga skäl under till exempel menstruation.

Röda blodkroppar kan skadas

Hård träning och speciellt löpning med repetitiva stötar kan leda till att röda blodkroppar spricker eller förstörs. Det leder till förlust av järn.

Antiinflammatoriska läkemedel kan bidra

Vid regelbunden och repetitiv träning som löpning är det inte så konstigt att man drabbas av ömma knän. Antiinflammatoriska eller smärtstillande läkemedel kan ge lindring men regelbunden användning av sådana läkemedel kan reta mage och tarmkanal och orsaka magsår eller andra blödningar. Blödningar i mage och tarmkanal är en av de vanligaste orsakerna till järnbrist.

 

Järnbrist påverkar prestationsförmågan

Järnbrist ger dålig syretransport i blodet till musklerna och ger tydlig påverkan på prestation, speciellt för en van idrottare som känner sin kropp. Andra symptom på järnbrist som idrottare lätt uppfattar är trötthet, orkeslöshet, yrsel, huvudvärk, hjärtklappning och lågt blodtryck.

Om du misstänker att du har järnbrist, besök din läkare eller vårdcentral för att lämna ett blodprov. Järnbrist i tidigt stadium är lätt att behandla så kan du komma ut i spåret igen.